Stílusalapítónk élete

Ch'ang Dung Sheng

"Repülő pillangó"

(1908-1986) 

 

Chang Dung Sheng fiatalonSzakértők szerint a XX. század egyik legnagyobb harcművésze volt... A shuai chiao nagymestere sohasem hátrált meg egy kihívás elől sem, és ami ennél is fontosabb, sohasem távozott vesztesen egy kihívás után sem! Több oldal is kevés lenne ahhoz, hogy Ch'ang mester legendás képességeiről és tudásáról írjunk. Csak tiszetelettel és csodálattal beszélhetünk róla...
 
Már fiatalon nagy népszerűségre és tudásra tett szert: több mester speciális technikáit sajátította el és állandóan továbbképezte magát. Tehette ezt mint a Nanking-i Kuo-Shu iskola tanulója és oktatója. Számos stílusban járatos volt - shuai chiao, Lo-Han, pa-Kua, shaolin kung fu. A harcművészet magasfokú átélése és a harcművész társadalomban szert tett hírneve folytán ezek közül két stílust alakított át: az egyik a Ch'ang Shih Tai Chi Chuan, a másik a Hsing-Jing Chuan. A harcművészek közössége mindkét módosított stílust elfogadta. A két stílus küzdelem központú, de őrzi az eredeti rendszer erejét.

Ch'ang nagymester oktatott néhány különleges helyen is: Taipei-i Központi Rendőrakadémia, Nanking-i Harcművészeti Intézet. Ő volt Tajvanon minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse, ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője. Nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének, beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott...
78 éves korában hunyt el. Tajvanban "élő nemzeti kincs"-nek tekintették és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették...
 
 
A "Repülő Pillangó" története
 
Ch'ang Dung Sheng nagymester 1908-ban, a majom évében született Hopei tartományban, amely egyébként arról ismert, hogy számos nagyszerű harcművészt adott a világnak. Az összes mester közül, akik az elmúlt 2000 évben kikerültek ebből a tartományból Ch'ang Dung Sheng a legismertebb nagymester - valószínűleg az utóbbi 300 év, de kétségtelenül az évszázad legjobb harcosa e stílusban.

Ch'ang Dung Sheng nagymester hét éves volt, mikor első Kung Fu edzéseit vette. Az első technikákat apjától, nagyapjától tanulta. Később a híres Chang Fen-Yen volt tanítója, aki a Pao-Ting Shuai-Chiao - ennek az ősrégi stílusnak leggyorsabb és legerőteljesebb ága - legkiválóbb szakértőjének számított. Chang Fen-Yen Ping Jing-Yee legjobb tanítványa volt. Ping Jing-Yee életében akárcsak Ch'ang, élő legendává vált.

Ch'ang nagymester a kezdetek óta gyanította, hogy mestere Chang Feng-Yen kora legjobbjai közé tartozik. Ezt bizonyította az is, hogy minden fiatal harcos vele együtt akart edzeni. A sok jelentkező közül csak nagyon keveseket fogadott tanítványául. Ch'ang nagymester nem csak ezen kevés kiválasztottak egyike volt, de már 17 évesen mester elnevezésre tett szert. Ő volt Feng-Yen mester kedvenc tanítványa, sőt feleségül vette mesterének második legidősebb lányát.

Mikor Ch'ang 20 éves volt, elhagyta Hopei tartományt, hogy Nankingban, Kína legjobb iskolájában, a Kuo-Shu iskolában megtanulja az ország legfontosabb Kung-Fu stílusait. Nagy megtiszteltetést jelentett, ha valakit felvettek ebbe az iskolába, és aki ide akart járni, annak az elképzelhető legszigorúbb vizsgáknak kellett alávetnie magát. Ch'ang nagymesternek ötéves kemény edzésének köszönhetően első próbálkozásra sikerült kiállni ezt a próbát, mégpedig oly meggyőzően, hogy kiképző lett az iskola Shuai-Chiao osztályán. Emellett a stílus mellett otthon volt még a Ching-Ly, lo-Han, Pa-Kua stílusokban, és a Shaolin Kung Fu számos elemében is.
Egy hagyományos tornán Ching-Chia Kua-ban a mongol bajnok Hukit is kihívta. A 200 kilós óriás ellen csak dobótechnikákat alkalmazva küzdött, és a hatalmas súlykülönbség ellenére ellenfele minden támadását semlegesíteni tudta, míg végül "tönkreverte".

Ch'ang nagymester 25 évesen részt vett az 5. Kuo-Shu-Torna selejtező küzdelmeiben Nankingban. Több mint 1000 harcos mutatkozott be itt, köztük a legfontosabb kínai stílusok mesterei. A torna tétje az volt, melyik stílus bizonyul a legjobbnak. Ch'ang nagymester minden ellenfelét legyőzte, "intimellenségével" Lu Chiou-Sheng-gel bezárólagosan, és így a nehézsúly bajnoka lett. Ez volt a legutolsó ilyen típusú torna, ahol minden harcművészet mesterei felléptek, hogy bebizonyosodjék, ki a legjobb köztük. Ezt a versenyt tekintették a legkeményebb kihívásnak, amelyben felmérték egymásközt erejüket, és az egyes harcművészetek minőségét. A torna győztesét mint kikezdhetetlen kínai mestert ismerték el.
Dicsőséges győzelme után Ch'ang nagymester nagyon sokat utazott, hogy művészetét Kínán kívül is megismertesse, és hogy különböző stílusok mestereinek segítségével bővítse tudását. Ezen a módon 70 különböző mester speciális technikáit tanulta meg.

A II. világháború alatt Ch'ang nagymester a hadsereg speciális egységeinek képzésében vett részt. Ez az életszakasza oly gazdag anekdotákban, hogy egyedül ezekről könyvet lehetne írni. Ezen a helyen csak ízelítőt nyújtunk ezekből: Kuang-Si börtönében minden ott szolgálatot tevő Judo-specialistával kiállt. Miután minden őrt legyőzött, kiállt a foglyok ellen is, akik megszokták, hogy minden nap Judo edzéseken vegyenek részt. Ch'ang mester mindenkit legyőzött, aki kiállt ellene - kivétel nélkül. Köztük nagy tekintéjű Judo-bajnokok is voltak, mint Hakayama Taido, Hisa Kuma és Hichi Masao.

1948-ban kiírták Shanghaiban az országos bajnokságot, de a háború előtti tornákkal ellentétesen ezen a versenyen már nem engedélyeztek minden stílust. A Shuai-Chiao újabb változtatásaival független versenyt készítettek elő. Más stílusokat, mint a Kuo-Shu-t már nem engedélyezték. A harcosok 32 tartományból és 12 városból érkeztek, 9 kínai csapat és 58 katonai egység tagjai voltak. Ch'ang nagymester, aki akkor 40 esztendős volt, a hadsereget képviselte. Minden ellenfelét könnyűszerrel legyőzte, és ezzel bebizonyította, hogy 15 év után is ő volt a "No.1".

Miután a nemzeti bajnokságokat kétszer elnyerte, és számtalan viadalban győzedelmeskedett, Ch'ang nagymester úgy döntött, hogy a tanításnak szenteli magát a Taipei rendőrakadémián, ahol 30 éven át adta tovább tudását. Ezidő alatt ő volt Tajvanban minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse. Ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője volt. Tajvanban a Shuai-Chiao-nak több mint 30.000 tagja van, miáltal ez a világ legnagyobb kínai harcművészeti szövetsége.
 
Chang Dung Sheng fogadott fiával1975-ben Ch'ang nagymestert meghívták Marokkóba, hogy ott II. hassan király előtt előadást tartson a kínai harcművészetekről. Látogatása során Ch'ang nagymestert kihívta a Királyi Gárda fő kiképzője, 4 danos taekwondo mester. Ch'ang nagymester elfogadta a kihívást. A harc csak néhány másodpercig tartott, Chang nagymester koreai ellenfelét öntudatlan állapotban küldte padlóra. Az eltelt évek szemmel láthatóan nem fakították meg tudását.

1982-ben Ch'ang nagymester megalapította a I.S.C.A.-t, és nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének. Beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott ...

1986. június 18-án 78 éves korában hunyt el Ch'ang nagymester. A csodálatot és tiszteletet, mely a harcművészetek ismerői közt világszerte övezi, nem lehet szavakba foglalni. Tajvanban "élő nemzeti kincs"-nek tekintették, és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették...

Halála után a Shuai-Chiao 10. Dan fokozatát megszüntették, ez szimbolizálja, hogy az olyan mesterek mint Ch'ang nagymester a századunk kezdetén meglévő, a Kung-Furól felhalmozott tudás legalább 60%-át magával vitte a sírba.

Nagyon valószínű, hogy kínai harcművészetek teljes történetében nincs mégegy mester, aki fél évszázadon keresztül veretlen maradt - és itt nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Ch'ang nagymester egyetlen kihívást sem utasított vissza.

Ch'ang nagymester Gene Chicoine mestert választotta ki, hogy átvezesse a Shuai-Chiao családját a 21. századba. 72 technikát tanított meg neki, védekezések, és támadások kombinációját. Megbízta azzal, hogy minden professzionális Shuai-Chiao kiképzőnek tanítsa meg ezeket a technikákat. Ezek közül a technikák közül 12 nagyon veszélyes, sőt halálos is lehet! Ezért a Shuai-Chiao a legrettegettebb harcrendszerek egyike, amelyet eddig még egy kihívásos harcban sem győztek le. A Shuai-Chiao az egyetlen stílus, amely az ellenfelet valóban "földhöz csapja".
 
Összevágott videó: 1.Shuai Chiao bemutató 2.Chang Taiji 3.Xing-Jing
 
Interjú 1980.
Az interjú szövege itt olvasható magyarul...
Bővebben...
 
Taipei Shuai Chiao bemutató
 
Taiji
 
Taipei bemutató 1980. - 1/2
 
Taipei bemutató 1980. - 2/2